Lesene konstrukcije

Mizarstvo s tradicijo

Kranjska cesta 27, 4208 Šenčur

V kolikor si želite kvalitetne izdelka iz lesa, nas kontaktirajte tako, da nam pošljete povpraševanje ali pišete na svetelj.mizarstvo@gmail.com. Na Vašo željo Vam bomo izdelali individualno ponudbo.

041 694 154

Mizarstvo Svetelj

Mizarstvo je zelo široka dejavnost, saj je lahko povezano tako z izdelavo lesene hiše, brunarice in ostalih lesenih zgradb, kot z majhnimi vsakdanjimi lesenimi pripomočki. Ogledali si bomo nekaj izdelkov in dejavnosti, ki jih trenutno izdeluje mizarstvo Andrej Svetelj s.p. Zadnje desetletje se mizarstvo Svetelj ukvarja z izdelovanjem lepljenega lesa, dolžinskim spajanjem lesa in montažo izdelkov iz lepljenega lesa.

Mizar

Andrej Svetelj je izkušen tesar oziroma izučen mizar. Prednost lepljenega lesa je predvsem v kakovosti izdelka. Lepljen les se namreč ne krivi in zvija ampak ostane v prvotnem stanju. Dolžine so lahko poljubne brez vmesne podpore.

Mizarstvo s tradicijo

Zaradi vse večjega povpraševanja po uporabi lepljenega lesa, smo se že pred časom v našem podjetju odločili, da našo ponudbo razširimo. Tako Vam poleg izdelave lepljenega lesa nudimo tudi izdelavo lesenih konstrukcij, kot so: nadstreški, garaže, pomožni objekti, vrtne ute, pergole, pokrivanje teras in dovoznih poti, izdelava in montaža lesenih fasadnih oblog, vrtnih in balkonskih ograj, pomožnih objektov, konjskih staj, vrtne lope za orodje…

Zgodovina mizarstva Svetelj

Šenčur – Mizarstvo Svetelj iz Šenčurja je podjetje z več kot stoletno tradicijo. Triinsedemdesetletni Jože Svetelj, ki je obrt prevzel od očeta Antona, ta pa še prej od očeta Andreja, je uradno vodja samostojnega podjetja. Jože, ki se nasmehne ob pripombi svoje žene Marije, da je direktor, in hkrati poudari, da je bolj svetovalec, z optimizmom zre v vseh pet sinov, starih od 43 do 25 let: trije, to so Jože, Andrej in Matjaž v nedavno razširjeni delavnici že nadaljujejo družinsko tradicijo mizarstva, dva, to sta Anton in Klemen, pa sta se posvetila duhovniškemu poklicu.

Tesar Andrej Svetelj

Sogovornikov ded Anton je začel mizariti v Srednji vasi pri Šenčurju leta 1890, potem ko se je izučil pri obrtniku v Šentvidu. V delavnici, v kateri je ročno izdeloval vse, kar se je pač v tistih časih potrebovalo na vasi, sta se mu poleg pomočnikov kmalu pridružila sinova. Eden od njiju, Anton, se je povsem osamosvojil in se preselil v Šenčur. “V delavnici je oče z znanjem, ki ga je pridobil od mojega deda, še s tremi do štirimi pomočniki nadaljeval z enakim delom. In podobna usoda je čakala tudi mene. Potem ko sem končal obrtno šolo v Kranju in odslužil vojaški rok, mi je bolehni oče dejal, naj se odločim. Mnogi moji sošolci so se v 60. letih odločili oditi v Nemčijo, sam pa nisem želel pustiti staršev samih,” nam je pripovedoval mizar Jože Svetelj. A tehnologija se je vmes zelo spreminjala, zato je bilo nujno razmišljati o posodobitvah.

Mojster Jože Svetelj

Z ženo Marijo, ki je kmalu po rojstvu drugega sina ostala doma in mu začela pomagati v delavnici, sta začela postopno kupovati sodobne stroje. “No, ko sem mu rekla, da nimam denarja za v kuhinjo, za gospodinjstvo, je bilo treba nakup pač odložiti,” se spominja težkih časov Marija. Na vprašanje, kako se je prilagodil trgu, pa je odgovoril, da je najprej enako kot oče Anton izdeloval mrtvaške krste iz smrekovega lesa, nato okna, vrata in okvirje za predsobne stene ter skoraj 15 let palete za Savo Kranj.

Pohištveni mizar

Po posodobitvi sušilnice in nakupu večje stiskalnice se je začel Jože ukvarjati z lepljenjem tramov in pri tem s sinovoma Andrejem in Matjažem, le da v precej večjih dimenzijah, vztraja še zdaj. Pred štirimi leti se je Jožev in Marijin najstarejši sin Jože, ki je končal srednjo lesarsko šolo v Ljubljani, odločil za svojo poslovno pot.

Mizarstvo Jože Svetelj

Z ženo Stanislavo zdaj sicer v isti delavnici kot oče in njegova brata v Šenčurju izdeluje polizdelke za več pohištvenih podjetij, v Mizarstvu Svetelj pa so, da proizvodnja ne bi trpela, zaposlili, kot pravijo zelo pridnega in vestnega Vasa. Na vprašanje, kako jima je uspelo navdušiti sinove za delo doma, sta se Jože in Marija najprej spogledala, nato pa je Marija precej strogo povedala, da otrokom nista pustila potepati se po vasi, lahko pa so denimo zlagali kocke v delavnici.

Trgovina z opremo za dom

“Če je mož denimo oblal les in so bili po tleh ostanki – ja, zakaj pa jih ne bi pometel… No, le pri Jožetu, ki je bil kot mlad zelo navdušen za elektriko, sva želela, da nadaljuje delo v delavnici. Pri mlajših dveh – Andreju, ki je končal lesno šolo v Škofji Loki, in Matjažu, ki prav zdaj piše diplomo na fakulteti za lesarstvo, pa nama ni bilo treba prigovarjati,” je svojo vzgojno strategijo razkrila Marija. Jože ob tem pripomni, da je 90-odstotno prepričan, da bodo vsi trije sinovi nadaljevali s tradicijo. “Sam se umikam in jim že zdaj puščam povsem proste roke. Ko vidim, s kakšnim veseljem in navdušenjem opravljajo delo, me prav nič ne skrbi”.

Prodajalna lesenih konstrukcij

Mizarstvo Svetelj ima v aktualni ponudbi široko paleto različnih izdelkov iz masivnega lesa. Oglejte si jih spodaj.

  • Izdelava spletne strani: SPLET99, grafično oblikovanje, Žiga Pipan s.p.
  • SEO optimizacija spletne strani: Mitja Dolinšek
  • Oglejte si tudi LED svetila podjetja Lifetime Svetila, trgovina s svetili d.o.o.

Več
  • Lahko nas pokličete na 041 694 154
Mizarstvo Svetelj ima bogato 120-letnico izdelave izdelkov iz masivnega lesa.

Visoke grede

Dvignjene grede oziroma visoke grede glede na vaše želje, potrebe in velikost vašega vrta.

Dvignjene grede mizarstvo Šenčur

Nadstreški

Izdelujemo nadstreške in garaže za avtomobile po meri. Smo tudi podjetje, ki ponuja postavitev nadstreškov in pergol.

Nadstreški za avtomobile

Leseni rastlinjaki

Rastlinjaki Šenčur

Stojnice

Stojnice Mizarstvo Svetelj s.p.

Zabojnik za smetnjake

Smetnjake lahko pametno skrijete v lesen zabojnik. V kolikor ste ljubitelj rož, lahko na vrh montiramo dodatno korito

Zabojniki za smetnjake mizarstvo Andrej Svetelj s.p.

Vetrolov

Vetrolovi vam omogočajo varen vstop in izstop iz hiše, saj vas varujejo pred dežjem in vetrom.

Vetrolov Mizarstvo Svetelj

Vrtne ute

Vrtna uta Kranj

Lepljeni nosilci

Lepljeni nosilci so sestavljeni iz več lamel, debeline od 20 do 35 mm, ki so med seboj dolžinsko in ploskovno zlepljene. Zaradi lepšega zunanjega videza jih lahko uporabljamo na vidnih mestih. Nosilci so lepljeni s poliuretanskim lepilom.

Lepljen les mizarstvo Andrej Svetelj s.p.